Our Lady’s Hospice & Care Services carried out a whole-campus review in 2012, taking into account the suitability of existing buildings and the re-design of vacated areas following the move of residents into Anna Gaynor House from the original 1879 building.  From this review it was agreed to prioritise the development of a new Palliative Care Unit and associated outpatient and community services.

At that time, the Palliative Care unit consisted of a mixture of single and four-bedded rooms, which was not ideal for ensuring the dignity and privacy for patients and their families at end-of-life. The standard of facilities did not match the exceptional standard of care being provided within.

An extensive consultation period began, asking a broad range of stakeholders for input on the shape of the redevelopment. Our “blank slate” was soon populated with a plan worthy of our patients and families and staff, and so in 2015 the first sod was turned and our organisation’s most ambitious project in its history began.

In November 2016, the first 24 bedrooms opened, followed by the remaining 12 in February 2018. Communal and support areas in the unit are currently being completed in time for the official opening in April 2018.

The new Palliative Care Unit has the same number of beds as before (36), but each is now a single room, en suite, with overnight accommodation facilities for a family member, opening out to a garden/courtyard area. Each room has been fitted out to the highest possible standard, ensuring comfort, dignity and peace of mind for our patients and their families.

Some features of the new Palliative Care Unit:

  • 36 single bedrooms
  • All en suite “wet room” bathrooms
  • 31 square metres of space
  • Beautifully finished interiors, discreetly incorporating necessary clinical equipment
  • Mini fridge and safe in each room for patient and family private use
  • Reclining chair/bed for overnight accommodation – family members need not leave their loved one, bringing greater peace of mind to all
  • Personal outdoor garden courtyard space for each room, with extra wide doors allowing beds to be wheeled outside if necessary

Communal areas such as a coffee dock, family day rooms, courtyards and several seating areas for families and visitors.